Syfte: Ljudets utbredning i luft.
Labbkompis: Hedda
Material:
Rör
Stativ
Plastcylinder med vatten
Stämgaffel
Numbers
Utförande: Vi satte ihop allt (se bild 1). Sedan slog vi med en stämgaffel först i bänken för att få en vibration och sedan höll vi den över röret.
Vår uppgift var att försöka hitta det läge där tonen hörs som starkast. För att hitta det var vi tvungna att höja och sänka röret. Efter vi hade hittat resonansläge 1 så skulle vi föröka hitta resonans läge 2.
|
Bild 1. Så här såg det ut när vi hade satt ihop alla delarna. |
Resultat: Vi fick resultatet: 0,194x40x440=
341,44m/s vilket är ett väldigt bra resultat och eftersom det bästa resultatet man kunde ha var 340m/s (ljudets hastighet genom luft). Det kan bero på att vi mätte väldigt noga och inte stressade. Men det var mycket svårare att hitta resonansläge 2. Men till slut hittade vi det. Snittvärdet i klassen blev 339,97m/s.
|
Så här såg våra resultat ut. |
Slutsats: Ljud skapas genom vibrationer. Vibrationerna mäts i svängningar/sekund och det är samma som Hertz. När vi satte fart på stämgaffeln och den kom i vibration så höll vi den över luftrörets kant. Då åker ljudvågorna ner i luftröret men när det kommer till vattenytan så reflekteras en bit av våglängden uppåt. Sen när den luften som åker upp möter den luften som är på väg ner, när dom två åker i exakt samma takt så förstärks dom och bildar en ton. Det var den som vi skulle försöka hitta. Vi uppfattar svängningar mellan 20-20000 Hz. Ljudets hastighet genom luft är 340m/s och i vatten är det 1500m/s.
Felkälla: Det var super viktigt att man mätte väldigt noggrant. För annars fick man fram fel resultat. Desto fler försök man gjorde, desto bättre resultat fick man fram.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar