Etiketter

bild (1) engelska (34) HKK (3) Idrott (7) Laboration (18) Lära att Lära (2) läslogg (2) Matte (6) No (27) portfolio (6) Robotar (5) SO (7) svenska (27) tyska (31)

torsdag 27 mars 2014

växthuseffekt

  1. Under vilket århundrade nämndes första gången ”växthuseffekten”? År 1892 visade svensken Svante Arrhenius på koldioxidens roll för växthuseffekten.
  2. Vem var Svante Arrhenius?
    Svante var en svensk fysiker och kemist som var verksam inom många delar av naturvetenskapen. Han förutspådde att förbränning av kol skulle förstärka växthuseffekten och höja temperaturen.
  3. Är det varmare eller kallare på jorden än på planeten Venus? På Venus är temperaturen över 400grader eftersom tillexempel har planeten Venus för mycket växthusgaser. Så det är mycket varmare på planeten mars än på vår jord.
  4. Är det varmare eller kallare på jorden än på planeten Mars? 
    Mars har för lite växthusgaser och där är temperaturen minus 20 grader vilket är mycket kallare än vad temperaturen på vår jorden är.
  5. Kan du förklara vad temperaturskillnaderna ovan beror på? Det beror på växthusgaserna på de olika planeterna.
  6. Vad gjorde forskningsstationen Vostok i Antarktis för viktig upptäckt? 
    År 1890 gjordes en stor upptänkt, genom att undersöka isen kunde forskningsstationen Vostok i Antarktis följa klimatets och atmosfärens utveckling under 400 000 år. Forskarna upptäckte att koldioxidhalten i de högsta islagren (som motsvarar 1900-talet) stiger till nivåer som inte existerat på 400 000 år. Resultatet var att temperaturen skulle komma att stiga i motsvarande grad.
  7. Ungefär hur många grader har medeltemperaturen stigit sen början av 1900-talet? Väderstatistiken visar att temperaturen har stigit med 0,7 grader Celsius under 1900-talet.
  8. Hur många grader tror man att medeltemperaturen kommer att öka på 2000-talet, på ett ungefär? Prognoserna för den globala uppvärmningen pekar på en temperaturhöjning mellan 2-6 grader.
  9. Ge minst två exempel på viktiga växthusgaser. 
    Vattenånga är inget riktigt hot eftersom det ingår i vattnets naturliga kretslopp.
    Koldioxid gasen stannar kvar i atmosfären i cirka 100 år. Koldioxid kommer från vår förbrukning
    av kol, olja och gas. Det är fossila bränslen, rester av flera miljoner år gamla skogar, som vi hämtar upp ur marken.
    1. På vilket sätt bidrar boskapsuppfödning till växthuseffekten?
      Metangas bildas när levande organismer bryts ned. Det är därför boskapsuppfödning, genom spillningen från olika djur, är en av källorna till metanbildning. Boskapsuppfödningen är så omfattande att metangasen från anläggningarna är påvisbar i atmosfären. Ruttnande organismer i risfälten bildar också metan.
    2. Vad är Kyoto-avtalet för något?
      För att gemensamt begränsa utsläppen av de här gaserna och bromsa uppvärmningen har de flesta av världens länder skrivit under Kyoto-protokollet, där man åtar sig att minska en viss mängd utsläpp på en viss tid.

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar