Etiketter

bild (1) engelska (34) HKK (3) Idrott (7) Laboration (18) Lära att Lära (2) läslogg (2) Matte (6) No (27) portfolio (6) Robotar (5) SO (7) svenska (27) tyska (31)

torsdag 9 februari 2012

Labbraport: Dissekera ett ko-öga Rebecka Jönsson 7b

Syfte: Att undersöka hur ett öga ser ut inuti. 


Material:
Ko-öga
Skalpell
Sax
Bricka
Pincett
Handskar


Utförande: Vi började med att ta bort alla musklerna,senor, fett och andra saker som satt runt ögat med en sax. (Se bild 2) Det gjorde att vi kunde se synnerven tydligare. Sedan gjorde vi ett snitt med en skalpell som vi sedan klippte i så ögat delades i två delar, då kom det ut en svart vätska. Efter det vände vi ögat ut och in. Sedan tog vi ut glaskroppen där även linsen satt, så vi tog ut linsen och la den och glaskroppen på en ren bricka. (Se bild 1) Sedan om man vände ögats bakre del ut och in kunde man se att näthinnan satt där. Den var blå/grön och väldigt fin. Sedan klippte vi ut irisen som var väldigt seg och svår att få ut hel. Efter det var det bara hornhinnan kvar som vi tog ut, den var genomskinlig.

Resultat: Vi la alla delarna på en ren bricka: 

Bild 1: Här kan man se alla ögats delar.

Bild 2: Här kan man se synnerven, den sitter på ögats bakre del och är täckt av muskler, senor och fett som håller uppe ögat.

Slutsats: Alla dessa delarna behövs för att ett öga ska fungera.

Felkällor: Jag fick göra större delen av laborationen för min kompis gick ut och det var väldigt svårt att klippa ut alla delarna utan att förstöra dom.

-Bilderna är tagna av Karolina Ilic-

2 kommentarer:

  1. Superbra rapport. Du har verkligen gjort allt man kan av uppgiften. Kan tänka på att döpa bilderna med bildnummer. Annars allt Bra

    Olle

    SvaraRadera
  2. Vilken utveckling. Dina rapporter har stadigt förbättrats över terminen. Det här kommer att bli bra. Vi skall öva ytterligare på att skriva slutsatser. Jag saknar rapporten om färger annars allt med och bra.

    SvaraRadera