Etiketter

bild (1) engelska (34) HKK (3) Idrott (7) Laboration (18) Lära att Lära (2) läslogg (2) Matte (6) No (27) portfolio (6) Robotar (5) SO (7) svenska (27) tyska (31)

torsdag 2 februari 2012

Labbraport: Ljusets brytning, Rebecka Jönsson 7b

Syfte: Att få reda på hur ljuset bryts genom linsen


Material: 
Optik bänk
Elkub
Optiklampa
Glasskiva (halvskiva)
Skärm med en spalt
Muffar 
Lins
Spallthållare
Bildskärm


Utförande: Vi satte ihop alla dessa sakerna till en ställning. Sedan la vi en glasskiva som hade formen av en halvcirkel. Vi lät ljuset åka igenom glasbiten för att se hur ljuset bröts. Sedan vände vi glasbiten åt olika håll För att se hur ljuset bröts då.


Resultat: Det som hände var att strålarna bröts mot olika håll om glasbiten var vinklad. Men om infalls vinkeln är 90° (glasbiten inte är vinklad) så bryts inte ljusstrålen, utan bara går rakt igenom. När vi hade den konkava sidan mot ljuset så blev det en brännpunkt en bit från glasbiten men när vi sedan vände  konvexa sidan mot ljuset så åkte ljustrålarna ut på olika håll. Se bilder nedanför:

Infallsvinkeln är 90° så ljuset bryts inte




Slutsats: Ljuset bryts genom glasskivan beroende på att den kommer från ett mindre optiskt tätare ämne (från luft) till ett mer optiskt tätare ämne (till glas). Men ljuset bryts inte när det kommer från 90° (när glasbiten inte är vinklad utan ligger rakt mot ljuset)


Felkälla: Det var svårt att se ljusstrålarna för vi jobbade vid ett fönster och att vår lampa glappade lite.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar