Etiketter

bild (1) engelska (34) HKK (3) Idrott (7) Laboration (18) Lära att Lära (2) läslogg (2) Matte (6) No (27) portfolio (6) Robotar (5) SO (7) svenska (27) tyska (31)

torsdag 16 februari 2012

Labbraport: Färger -Rebecka Jönsson 7b-

Syfte: Vi skulle ta reda på vad som händer med ljus som bryts i ett prisma

Material: 
Optisk bänk
Spänningskub 
Optiklampa
Lins (+10)
Prisma 
Prisma bord
Rött färgfilter
Blått färgfilter
Spalthållare
Muffar (4st)
Skärm med lodrät spalt
Spalthållare
En vägg eller en annan plan yta


Utförande: Vi började med att montera ihop allting enligt anvisningarna. (Se bild 1) Sedan satte vi på lampan och vred lite på prismat för att få så bra resultat som möjligt. Efter det kollade vi hur det vita ljuset bröts från lampan och mot prismat (Se bild 2). Efter vi hade kollat vad som hände och fotat satte vi fast ett rött färgfilter framför prismat och kollade vad som hände (Se bild 3) vi gjorde sedan samma sak med ett blått färgfilter (Se bild 4).


Vi kollade genom et Spectroskåp som var riktad mot en lampa och solen.

Resultat: När ljusstrålarna hade bryts genom prismat delade det upp sig i regnbågens färger rött, orange, gult, grönt, blått, indigo och violett (Se bild 2). När vi hade satt dit ett rött färgfilter syntes bara den röda delen av spekrat (Se bild 3), men när vi satte dit ett blått färgfilter syntes bara den blåa och gröna delen av spektret, man kunde även se lite rött. (Se bild 4).


När vi kollade i Spectroskåpet som var riktat mot solen så blev det ett Spectroband (Se bild 5) och när vi kollade i Spectroskåpet som var riktat mot en lampa så blev det ett linjespectrom. (Se bild 6)


Bild 1. Så här ser ställningen ut, man ser tyvärr inte elkuben. 
Bild 2. Så här blev resultatet. Rött bryts minst och Violett bryts mest.
Bild 3. Så här såg det ut när vi hade ett rött färgfilter.
Bild 4. Så här såg det ut när vi hade ett blått färgfilter, i verkligheten kunde man se att det fanns lite rött också.


Bild 5. Så här såg det ut när vi kollade genom ett Spectroskåpet som var riktat mot solen. Det blev ett Spectroband
Bild 6. Så här såg det ut när vi kollade genom ett Spectroskåp som var riktad mot en lampa. Det blev ett Linjespektrum.
Slutsats: Vitt ljus är en blandning av alla färger, så när vitt ljus träffat prismat så bryts det i alla dom 7 färgerna vilket kallas spektrum, fast dom bryts lite olika för att dom olika färgerna har olika våglängder. Rött har mest våglängder och violett minst. När ljuset har bryts igenom prismat bildas det ett ljusspektrum.
Sedan när vi satte dit ett rött färgfilter blev det bara rött för att det bara släpper in rött ljus och inga andra. Sedan när vi satte dit ett blått färgfilter såg vi bara blått och grönt, det är för att dom har nästan samma våglängder.


Felkällor: Vår lampa krånglade lite så vi var tvungna att byta den många gånger. Det var även svårt att få bra bilder i mörkret.

Bilderna är tagna av mig och spekroskop-bilderna är tagna av Nanjot Kaur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar