Syfte: att undersöka H2Os kokpunkt och även att skriva en bra labbraport
Material:
bägare
brännare
trefot
rutnät
termometer
200ml H2O
tidtagarur
provrör
tändsticka
skyddsutrustning
anteckningsmaterial
Utförande: Vi började med att hämta alla materialen för att bygga upp ställningen (Se bild 2), sen tog vi på oss skyddsutrustning som bestod av förkläde och glasögon. Sen satte vi ett rutnät över en trefot. Under trefoten satte vi en brännare. Vi mätte upp 200ml H2O med hjälp av ett provrör (Se bild 3), men provrören rymde bara 100ml så vi fick fylla det en gång till. Sedan hällde vi all H2O i en bägare och satte den över rutnätet. För att se hur temperaturen ändrades satte vi i en termometer i bägaren.Vi satte tillsist på brännaren och höll en tändsticka över så det skulle komma en låga. Efter det satte vi sedan på ett tidtagarur och efter varje minut som gick kollade vi termometern på vattnet. Vi fick i uppgift att mäta tills vi hade fått samma temperatur 3 gånger.
Resultat: Vattnet ändrade temperatur väldigt snabbt i början ca 5-7 grader i minuten, men sen mot slutet gick det lite långsammare ca 1-2 grader i minuten. Efter ungefär 17-20 min kokade vårt H2O och det höll samma temperatur (Se bild 1). Vid 60 grader började vattnet bubbla och vid 70-80 grader började vattnet ryka.
Se bilder:
Bild 1: Så här såg resultatet ut! |
Bild 2: Här ser man vilka material som behövdes och hur ställningen såg ut. |
Bild 3: Vi använde provröret för att mäta upp exakt 200ml. |
Felkällor: Vår termometer krånglade lite så vi byta några gånger.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar