Etiketter

bild (1) engelska (34) HKK (3) Idrott (7) Laboration (18) Lära att Lära (2) läslogg (2) Matte (6) No (27) portfolio (6) Robotar (5) SO (7) svenska (27) tyska (31)

torsdag 22 mars 2012

Labbraport: Puls och andning

Syfte: att undersöka pulsen och andningen efter man är andfådd
Material: 
  • Trappa
  • Person
  • Tidtagarur
  • Numbers
Utförande: Vi blev uppdelade i grupper så jag jobbade med Hedda. Det första vi gjorde var att mäta våran vilopuls i tio minuter och sedan multiplicerade vi den med  och sedan var det dags att börja springa. Vi skulle springa i 3 minuter upp och ner för trappor och efter varje minut skulle vi mäta vår puls och se vad den var. Efter vi hade sprungit upp och ner för trapporna i 3 minuter så fortsatte vi att mäta pulsen efter varje minut för att se hur många minuter det tog för oss att komma ner i vår vilopuls. Efter varje minut som gick skrev vi ner resultat i Nubers. Sedan gjorde vi samma sak fast efter varje minut vi hade sprungit i trapporna skulle vi mäta vår andningsfrekvens. Så vi började först med att mäta vår normala andningsfrekvens och sedan började vi springa.

Resultat: Här kan man se några diagram som visar min och Heddas puls och andning.

Bild 2: Så här blev vårt resultat efter pulsen.

Bild 1: Så här blev vårt resultat över andningen.
Bild 3: Så här var medel snittet för pulsen i vår grupp.

Slutsats: Efter man har ansträngt kroppen som att t.ex springa så stiger pulsen och andningsfrekvensen. Man andas snabbare för man behöver få in mer syre. Syret ska transporteras ut till organ via blodet t.ex behöver musklerna mer syre för att kunna arbeta. Genom att pulsen då stiger får du automatiskt ut mer syre i kroppen. 

Felkällor: Vi visste inte att man skulle mäta andningen också samtidigt när man mätte pulsen så vi fick springa extra mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar