Etiketter

bild (1) engelska (34) HKK (3) Idrott (7) Laboration (18) Lära att Lära (2) läslogg (2) Matte (6) No (27) portfolio (6) Robotar (5) SO (7) svenska (27) tyska (31)

fredag 9 november 2012

MIN LASAGNE-utvärdering

Köttfärssås:
1/2 gul lök              
150g köttfärssås
1 msk matfett
1/4 buljongtärning
1 msk tomatpure
2 dl krossade tomater
I vitlöksklyfta
2 krm salt
1 krm peppar
2 krm basilika eller oregano

Ostsås:
2 msk vetemjöl 
3 1/2 dl mjöl 
1 dl riven ost
1 krm salt 
1/2 krm peppar

Till formen:
1 tsk matfett
5 lasagneplattor

Till gratinering:
1/2 dl riven ost

Planering: Jag följde ett recept i HKK-boken s.234
Jag hämtade receptet ur HKK-boken så det här är bara en kortfattad planering, annars följde jag bara receptet i boken. Det var ett lättskrivet recept som var enkelt att förstå.
  • Jag börjar med att göra köttfärssåsen för den behöver inte vara varm när man blandar ihop allt sen. 
  • När jag gör min köttfärssås så börjar jag med att fräsa lök och färs i en stekpanna.  
  • När det har har blivit mjukt fast inte fått någon färg så tillsätter jag resten av ingredienserna som är kvar. 
  • Sedan låter jag köttfärsen sjuda på svag värme i ca 5 minuter.
  • När jag gör min sås så börjar jag med att vispa samman mjöl och mjöl i en kastrull tills det börjar koka. 
  • Sedan låter jag det sjuda i ca 3 minuter på svag värme under omrörning. 
  • Jag rör sedan ner salt och peppar för att få mer smak, jag rör även ner osten.
  • Sedan smörjer jag in en ugnsäker-form i flytande margarin så att inte lasagnen fastnar på kanterna. 
  • Jag varvar sedan ostsås, lasagneplattor och köttfärssås i formen. Ostsåsen ska vara underst och överst. 
  • Jag strör sedan över riven ost för att få en fin yta på min lasagne. 
  • Sedan ska den gratinera mitt i ugnen ca 20 minuter. 

Pris (ca):
Köttfärssås:
1/2 gul lök = ca 1 kr
150g köttfärs = ca 15 kr
1/4 buljongtärning = ca 1 kr
1msk tomatpure= ca 1kr
2 dl krossade tomater = ca 3kr
I vitlöksklyfta= ca ca 1kr
2 krm salt = 0,10kr
1 krm peppar =0,29kr
2 krm basilika eller oregano = ca 1kr

Ostsås
2 msk ekologiskt vetemjöl = ca 1kr
3 1/2 dl mjölk = 2,59kr
1 dl riven ost =4,76
1 krm salt = 0,5kr
1/2 krm peppar = 0,14

Till formen:
1 tsk matfett = 0,15kr
5 lasagneplattor = ca 5kr

Till gratinering:
1/2 dl riven ost= ca 2,5kr

Utvärdering av måltid: 
Min hypotes var att min maträtt skulle ta 1 timme att göra. Den timmen skulle innefatta; förbereda, laga måltiden och diska. Det tog 55 minuter totalt, vilket var väldigt bra. Det som tog mest tid var nog när den skulle gratineras i ugnen. Jag tyckte min lasagne blev väldigt bra. Det var första gången jag gjorde lasagne. Det var mycket lättare än vad jag trodde. Jag har lagat lasagnen till min familj hemma. Då dubblerade jag bara receptet. Det tog lika lång tid som att laga en sats. Jag tycker att utseendet av min lasagne var väldigt bra. Konsistensen blev perfekt och det ser snyggt ut när man skar i den, då så man alla dom olika lagerna. Den fick även en fin väldigt fin yta tack vare osten som gratinerad i ugnen. Då fick den en gyllenbrun och knaprig yta. Lasagnen smakade även väldigt gott, det beror till dels av att köttfärsen innehåller mycket goda kryddor vilket gör att måltiden får mer smak. 

Ekonomi:
Jag tänkte att lasagne skulle vara en bra vardagsmat. Därför passade temat väldigt bra med måltiden. Det är lätt att göra och passar alla åldrar. Det är inte en så väldigt dyr rätt att laga. Totalt kostade hela maträtten ca 40 kronor att laga för två personer. Det är ett väldigt bra pris. Det som kostar mest är köttfärsen och osten. Alla råvarorna är ganska billiga och lätta att få tag på. Alla råvarorna kan  man hitta i en vanlig livsmedelsbutik. Man kan göra maträtten billigare genom att köpa råvaror som är på extrapris, framförallt köttfärsen. Den kan man köpa  detta storpack när det erbjuds till extrapris. Då kan jag välja att frysa in i lagom mängd och sedan tina upp när jag ska använda det till min lasagne. Jag kan också spara pengar på att välja en billigare ost, tillexempel är en vällagrad ost dyrare. Färdig-riven ost i påse blir dyrare, så därför väljer jag en billigare ostsort i storpack som jag river själv. Om blir lasagne över så kan jag välja att frysa in den och använda som måltid någon annan dag. Lasagne är en bra rätt att frysa in, den håller sig i cirka en månad. Den är enkel att tina upp i mikrovågsugnen och den behåller både smak och konsistens. Denna maträtten tar ganska lång tid i ugnen men då kan man göra något annat under tiden. Som t.ex göra en sallad eller duka. 

Miljö: 
Jag hade inte så många ekologiska råvaror i min måltid, men jag använde ekologiskt vetemjöl istället för vanligt. Ekologiskt betyder att produkten har odlats miljövänligt, att den inte har haft något besprutningsmedel på sig. Jag försöker även att välja närpruducerade råvaror. Det betyder att råvaran är pruducerad när ditt dig. Det är bra för miljön eftersom då behöver inte produkten fraktas så långt. När det transporteras långa sträcker så belastar det miljön genom avgaser som kommer ut i vår luft. Det är dyrare med ekologiska produkter eftersom det kostar mer för odlare och handlare att producera och sälja. Det är även dyrare eftersom det produceras i mindre mängder. Om fler hade handlat ekologiskt så hade priserna sänkts. Jag använde ekologiskt mjöl, det innebär att kemiska bekämpningsmedel inte har sprutats på åkern där vetet har odlats. Ekologiskt innebär egentligen att maten är producerad på ett sätt man själv och omgivning mår bra av. För att se om en produkt är ekologisk så kan man bara läsa på paketet. Alla ekologiska produkter har en symbol som heter ’’EU-ekologiskt’’, märkningen är obligatoriskt på alla färdigpackade ekologiska produkter. En produkt kan ha ett KRAV-märke på sig, detta märket innebär också att produkten är ekologisk. Det är en svensk ekologisk märkning som är frivillig. 
Om man man vill tänka ännu mer på miljön när man lagar sin maträtt så kan man tänka på att använda råvaror som det är säsong för nu. Det är billigare, 

Hälsa:
När jag ska laga lasagne så kan jag välja en hälsosammare variant. Då tänker jag på livsmedelsverkets råd för oss hur vi bör äta. Jag väljer en magrare typ av köttfärs, som tillexempel nötfärs. Denna har en fetthalt på ca 10%, jämfört med blandfärs som har en betydligt högre fetthalt. Dessutom väljer jag lasagne plattor av fullkorn, inte för att jag tycker dom är godare men för att fiberinnehållet är högre. Fiber är bra för vår kropp och våra tarmar. När jag steker väljer jag flytande margarin istället för margarin i fast form eftersom flytande margarin innehåller högre halt av omättade fettsyror. Det vill säga innehåller fetter som är nyttigare. Jag har också sätt att man kan köpa miljömärkt matfett. Det är då bättre för miljön. 

För att göra måltiden komplett näringsmässigt så kunde jag ha valt att göra en grönsallad att servera till. Då kunde jag valt grönsaker som det är säsong för nu, tillexempel rivna morötter. Jag kunde även valt att servera någon frukt till som ett tillbehör till måltiden. Då kunde jag valt tillexempel apelsinklyftor som är både gott och nyttigt. Måltiden är relativt fettsnål men innehåller en hel del kolhydrater och proteiner. Kolhydrater får du genom lasagne plattorna och mjölet i ostsåsen, proteinet finns i köttet, mjölken och osten. Om du tränar så är det bra att få i sig kolhydrater och protein. Detta ger energi. Därför är denna måltiden bra hälsotänkt. 

Matcirklen är indelad i sju olika grupper. Varje dag ska du äta något från varje grupp i matcirklen för att få en bra variation och få i sig alla näringsämnena. När jag kollar över vad min maträtt innehåller så ser jag att jag får med 5 av 7 grupper ur matcirklen. Serverar jag sallad och frukt till så får jag med mig livsmedel från alla 7 grupperna. Det blir lite svårt att dela in min lasagne i tallriksmodellen med 3 grupper eftersom lasagne är en komplett rätt. Men den innehåller ändå alla grupperna. 
Så här så min färdiga lasagne ut!
Om jag ska vara ärlig så tycker jag att min lasagne blev perfekt. Som jag tidigare har nämnt så ska jag tänka på att till nästa gång ska jag servera en grönsallad till. Då blir det en komplett måltid. Jag är mycket nöjd.

Källor: Hem- och konsumentkunskap åk 7-9, Interskol Förlag AB

3 kommentarer:

  1. Bra jobbat! Du visar att du är medveten om denna måltid, hur man kan göra den bättre, billigare och hälsosammare. Det är bra att du förklarar hur du har tänkt med de ekologiska råvarorna. Nästa gång, som du redan har nämnt så skulle du fått mer fler rutor av matcirkeln ifall du haft en sallad till. Men allt kan inte vara perfekt!

    Du har gjort ett väldigt bra jobb och din måltid smakade mycket bra.

    SvaraRadera
  2. Jag tyckte det var sjukt bra, Lång text och du skrev om alla sakerna.
    Lasagnen ser jättegod ut! :)

    SvaraRadera
  3. Du hade planer din måltid bra. Det var en lång men bra text, man fattade vad du skrev och det var utförligt. Jag gillar lasagne och hade gärna smakat lite :).

    SvaraRadera