När du ger dig ut i skogen finns det en del saker du bör tänka på, här är en sammanfattning av allt du bör veta om hur du packar rätt, klär dig rätt och eldar rätt.
Packa rätt:
Det fina med vandring är att man inte behöver vara extremt vältränad eller öva in någon teknik för att ta sig ut till fots. Innan du ger dig ut i naturen för att vandra bör du tänka ut om du ska vandra korta eller långa sträckor. Även om du bara ska vandra korta sträckor så finns det en del saker som är viktiga att ha med sig. Däremot om du ska vandra längre sträckor och övernatta bör du ha med dig lite mer. Det är viktigt att du packar rätt så det blir så smidigt som möjligt att ha alla grejer tillgängliga och lätt åtkomna.
Man kan börja med att se till att så man har en bra och hel ryggsäck som inte skaver. Om du ska på en övernattningsvandring så är det bra att ha med sig en sovsäck, liggunderlag eller ett tält. Det beror på var och hur du tänker spendera natten. Man kan även välja att sova i ett vindskydd som redan är uppbyggt eller bygga ett eget med hjälp av naturen och en presenning. Fördelen med att övernatta i ett tält är att det är väldigt praktiskt och anpassat för alla behov. Tillexempel om det blir varmt på nätterna i tältet så är det flesta köpe-tälten väldigt praktiska. Det är anpassade så att när du öppnar och vädrar finns det ett myggnät fast i tältet så du inte får in insekter eller djur i tältet. På så sett kan du vädra och få frisk luft in.
Ett smart sätt att förvara ditt underlag i ryggsäcken är att du rullar det och har det stående i ryggsäcken, på så sätt tar det minst plats och skyddar sakerna i din ryggsäck. Längst ner är det bra att placera sakerna du behöver för att övernatta, tillexempel en sovsäck och dina sovkläder. I mitten på ryggsäcken är det smart att placera en packpåse, där i kan du ha dina kläder så dom blir skyddade ifall någonting skulle läcka i ryggsäcken. Tältet kan du även lägga i mitten för att ta upp så lite plats som möjligt. När du packar din mat så är ett tips att packa om maten till små förpackningar med rätt mängd istället för att ta med dig stora onödiga packet som bara tar upp plats. Bra mat att ha äta under en fjällvandring är soppa, det håller dig både varm, är lättlagat och är mättande. Längst upp i ryggsäcken är det praktiskt att placera de sakerna du kommer ha mest användning av. Det kan vara en vindjacka, ditt kök och regnkappan till ryggsäcken.
Du kan även använda sidorna på din ryggsäck för att placera tältpinnar och tältstänger. I topplocket på ryggsäcken kan du placera andra viktiga saker som du behöver lättillgängliga. Det är viktigt att tänka praktiskt när du packar. Om tillexempel om du skadar dig behöver komma åt förstahjälpen-kittet så är det mycket smidigare om det är placerad högt upp än om den ligger i mitten av ryggsäcken. Jag tycker att ett förstahjälpen-kitt är en av det viktigaste sakerna att ha med sig ut på en fjällvandring.
Andra sker som är bra att ha lättillgängliga är tändstickor, kniv, ståltråd, verktyg och bestick. På ryggsäckens sidofack kan du placera tillexempel dricka flaska eller någon varmdryck för snabbt och smidigt få upp den när du behöver. Det är viktigt att dricka mycket när du är ute och vandrar, speciellt om det är varmt eller du går långa sträckor. På sidofacken är det även bra om du har dina extra kläder med dig, det vill säga din varna jacka, vantar och mössa eller andra kläder som håller din kropp varm och skyddad.
Undvika sköldskador:
Det är viktigt att välja rätt kläder när man ska ut på fjällvandring. Kläderna måste vara praktiska de vill säga att de är fukttransporterande, isolerande, vind- och vattentäta material. Materialet spelar nämligen en viktig roll i att skydda dig mot vind, kyla och väta
När man ska ut på fjällvandring så ska man klä sig i lager. Då man klär sig i flera lager samlas värmande luftlager mellan varje plagg vilket gör det lättare att reglera värmen genom att öppna upp och stänga igen, eller ta på och ta av plagg. Närmast kroppen ska man ha kläder som sitter relativt tight och är fukttransporterande för att hålla huden torr och varm. Bomull suger åt sig fukt och torkar dåligt. Ull fungerar väldigt bra eftersom det värmer även om det är blött, men fleece eller andra syntetiska material går också bra. Ett syntetiskt material torkar fort men värmer inte när det blivit blött. Våra kläder isolerar och håller värme kvar, men för att inte denna värme ska blåsa bort är det oerhört viktigt att stoppa vinden med det yttersta plagget på kroppen. Detta jobb görs av ett vindtätt material. Det yttersta lagret ska stå emot vädrets makter, ett vatten- och vindavvisande lager som samtidigt ska släppa igenom fukt från kroppen.
Man ska inte glömma händer, fötter och huvud. Struntar man i mössan så fungerar huvudet som en skorsten och en stor del av kroppsvärmen förloras. För att skydda huvud och inre viktiga organ när kroppen blir kall, så skickar kroppen mindre blod till fötter, armar och ben. Alltså om du fryser om fötterna så ta på dig en mössa.
Att ha bra strumpor är bland det viktigaste som finns för den som långvandrar. Strumporna ska transportera bort svetten från fötterna för att undvika skavsår. Testa strumporna i vandringskängor innan vandringen.
Elda i naturen:
Om du vill elda i naturen så finns det en dela saker du behöver tänka på. För det första måste du bestämma vad elden ska ha för syfte, det kan vara tillexempel hålla dig varm eller att laga mat på. Det är viktigt att välja en plats för elden där det inte är risk att den sprider sig eller skadar mark och vegetation. Grus eller sandig mark är lämpligt underlag. Mossa, torvmark eller jordig skogsmark är mindre bra. Där finns inte bara risk för att elden lätt kan sprida sig. Den kan också ligga och pyra nere i marken för att senare flamma upp.
Elda inte direkt på berghällar eller större stenblock. De spricker sönder och får sår som aldrig läker.
Du får ta nedfallna kottar och löst liggande pinnar och grenar på marken som ved till elden. Men det är inte tillåtet att hugga eller såga ner träd eller buskar, eller att ta ris, grenar eller näver från levande träd. Det är heller inte tillåtet att använda vindfällen som ved.
Om det finns skäl för stor brandrisk kan det bli eldningsförbud. Exempelvis vid torrt väder. Det är länsstyrelsen eller kommunens räddningstjänst som utfärdar eldningsförbud. Då är all öppen eld förbjuden, även eldning i iordninggjorda eldstäder.
Dessa sakerna är viktiga att känna till för att inte skada miljön eller varandra.
Länkar:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar