Etiketter

bild (1) engelska (34) HKK (3) Idrott (7) Laboration (18) Lära att Lära (2) läslogg (2) Matte (6) No (27) portfolio (6) Robotar (5) SO (7) svenska (27) tyska (31)

torsdag 19 september 2013

Kristendom

Religioner 
Människan har trott på en högre makt i många tusen år. Idag finns troende i hela världen. Troende är alla slags människor. Bars, vuxna, män, kvinnor, fattiga, rika och människor med hög eller låg utbildning. Människor som tror på Gud kallas religiösa och den tron eller den lära de hör till kallas religion. Det finns många religioner i världen idag. De har alla uppkommit på olika sätt, vid olika tidpunkter och på olika platser. En gång i tiden bodde människor med samma religion i samma område. Men när människorna började flytta runt i världen spreds också deras religioner. Nu finns det anhängare av flera olika religioner i nästan alla världens länder.

Tro och lära
Inom kristendomen dyrkar man en enda gud, en gud som skapar världen. Gud är en men samtidigt också Fader, Son och Ande. Det kallas att Gud är "treenig". Man anser att Jesus Kristus är Guds son, som räddar människorna och visar hur Gud verkligen är. Jesus Kristus är på samma gång både människa och Gud.
Man anser att guds kärlek är den starkaste och största makten, men det finns även en ond makt som motarbetar gud, det är djävulen. Det finns mycket tro om vad som händer efter döden. Vissa tror på det som kallas himmel och helvetet där himmeln är en vacker plats där man kommer om man har varit god i sitt liv och att helvetet är motsatsen. Det finns mycket olika sätt på att se den saken och det är upp till var och en. Människan lever inte fullt ut som Gud vill, hon missar ofta målet. Det kallas synd. Enligt många kristna finns det arvssynd. Det innebär att människan kan göra enstaka goda handlingar, men att hon i grunden har skadats så att hon inte vill det som Gud vill. Människan har vännt sig bort från Gud och därmed från sina medmänniskor och skadar skapelsen. Detta är något som alla människor har ärvt, det vill säga det är medfött.

Ett viktigt begrepp inom kristendomen är frälsning. Det innebär att gud räddar människan från synden och döden och återställer skapelsen till det den var innan människan skadade den med sin synd. Man kan synda om allt möjligt, något man känner att man har gjort fel. En del menar till exempel att det är synd att dricka alkohol, för andra är det synd att äta kött, eller vissa sorters kött eller alla sorters kött vissa dagar. Synder skiljer sig väldigt mycket från person till person. Dagens synder skiljer sig  även väldigt mycket från synderna som man använde sig av förr. Olika förs

Att leva som kristen
På Jesu tid var dopet ett tecken på att man accepterade att gud förlåtit det man gjort fel. En person som genomförde sådana dop var Johannes Döparen, han var kusin till Jesus. Innan Jesus började predika för människor om gud gav han sig iväg till Johannes. Han hittade honom vid Jordanfloden där Johannes höll på att döpa människor. Jesus bad han om att få bli döpt. Då sa Johannes till Jesus att han inte hade gjort något ont att du därmed inte behöver bli döpt. Men Jesus stod fast vid sin önskan och blev tillslut döpt av Johannes Döparen. 

Idag inom kristendomen väljer kristna att döpa sina nyfödda barn som ett tecken på att de är med in den kristna tron och  dopet visar på man vill följa Jesus. I många familjer döps det nyfödda strax efter födseln. Barnets föräldrar lovar då att uppfostra barnet till en kristen människa. Ofta väljer föräldrar så kallade faddrar, de är andra vuxna personer som hjälper till att ge barnet en kristen uppfostran. Det kan vara tillexempel en moster eller bara någon som är nära familjen. De faddrar som bär fram barnet vid dopet kallas gudmor eller gudfar. Men det finns även familjer som inte väljer att döpa sina barn vid födseln utan väljer det vid äldre ålder. De tycker att det är bättre att de själv kan välja om de vill bli döpta eller inte när det blir äldre.

Inom kristendomen är det vanligt att man går i kyrkan, det är självklart inget tvång eller något som alla gör. Men gud har inte tänkt att vi ska vara kristna ensamma. Inom kristendomen är det viktigt att dela sin tro med andra. Det fördjupar tron och hjälper oss att hålla vår tro vid liv. Kyrkan är också en plats där vi kan få vara till hjälp för andra. En gemenskap där vi alla både tillför någonting och får någonting. Vi går alltså inte bara för vår egen skull, utan även för de andra som kommer dit.

Jesus själv var troligen ganska unik i så måtto att han även hade kvinnliga lärjungar som följde med honom på hans vandringar. I berättelserna om Jesu verksamhet nämns på flera ställen hur han sätter sig ner och undervisar kvinnor, och hur han tar en kvinnas parti och räddar livet på henne när hon anklagas för att ha varit otrogen mot sin man och man tänker stena henne till döds. Och när han avrättades flydde alla hans manliga lärjungar - och bara kvinnorna stod kvar vid korset. Det var kvinnor som upptäckte att graven var tom. Det var en kvinna som först förkunnade att Jesus hade uppstått. Osv.

Dåligt med kristendom:
- blev tvingad att tro på gud
- blev tvingad att gå i kyrkan 
det var dåligt förr tillexempel att man blev stenad 
- Man får inte bestämma över sitt liv själv 
Man måste tro på sånt man inte kan se eller förstå

Fördelar med kristendomen:
- det finns alltid en gud du kan vända dig till 
- Presenterar en lösning på problemet med synden 
- Man kan läsa Bibeln på sitt eget språk 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar