Etiketter

bild (1) engelska (34) HKK (3) Idrott (7) Laboration (18) Lära att Lära (2) läslogg (2) Matte (6) No (27) portfolio (6) Robotar (5) SO (7) svenska (27) tyska (31)

onsdag 2 oktober 2013

Allt om mens

Marejoteten av alla friska flickor får mens förr eller senare och mens är kroppens sätt att visa att man är könsmogen. Mens är den blödning från livmodern som tjejer får mer eller mindre regelbundet från och med puberteten. De flesta brukar få mens någon gång i 12-14-årsåldern. Men man kan få den redan när man är nio eller först när man är 16 år utan att det är något som är fel. Har man inte fått sin första mens när man är 16-17 år ska man gå till en läkare. I vilken ålder man får mens är väldigt olika beror på att alla kommer in i puberteten olika. Om man kommer in i tidigt eller sent i puberteten är ingenting man kan styra över.

Mängden blod varierar från person till person. Oftast ser det mer ut än det är: i genomsnitt förlorar du bara 4 matskedar. De flesta har en rikligare blödning under mensen första dagar. Det finns många faktorer som påverkar hur mycket och hur länge du blöder.
Ungefär en vecka innan mensen och fram till det att den kommer ökar mängden vätska i koppen. Det gör att man kan få ömma bröst och känna sig svullen i kroppen. Det kallas för premenstruell spänning, PMS. Under själva menstiden kan du få magknip, huvudverk, finnar och känna dig trött. Det är olika från person till person men den vanligaste biverkningen till mensen är magknip/kramper.   

Menscykel (eller menstruationscykel) kallas den tid som går från mensens första dag tills dagen innan nästa mens. För de flesta är cykeln 21-35 dagar lång.Varje månad sker en tillväxt av livmoderslemhinnan, vilket kroppen förbereder sig inför en eventuell graviditet. Ibland  ungefär halvvägs in i menstruationscykeln, släpper äggstockarna ifrån sig ett ägg och om det ägget blir befruktat (med lite hjälp av en spermie) blir livmoderslemhinnan kvar. Då kan man bli gravid, men om ägget inte blir befruktat stöts livmoderslemhinnan ut som en blödning. Om ägget inte befruktas börjar livmodern blöda cirka 14 dagar efter ägglossningen för att stöta av slemhinnan och de partiklar och vätskor som har bildats i livmodern. Det är det som är mensen. 
Så orsaken till att du blöder är att livmodern stöter ut sin slemhinna och skapar en ny. Slemhinnan måste vara färsk för att ett befruktat ägg ska trivas där. Därför byts den ut varje månad och det är det som kallas för mens. Själva blodet är ofta lite slemmigt och mot slutet av mensen kan det bli brunt. Det kommer från livmodern, rinner genom slidan och ut genom slidmynningen.


En naturlig anledning till att mensen försvinner är att man är gravid. För att vara gravid måste man ha fått in spermier i slidan, det sker nästan alltid genom samlag. Tror man att den uteblivna mensen kan bero på att man är gravid är det bra att göra ett graviditetstest. Graviditetstest kan man köpa på apotek och i många mataffärer. Annars kan man bara gå till ungdomsmotagningen där man kan få hjälp med alla möjliga problem som rör tjejer. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar